مقایسه پایتون ۲ و ۳
اگر قصد یادگیری یک زبان برنامه نویسی همه کاره و آسان را دارید، ما به شما زبان برنامه نویسی پایتون را پیشنهاد میدهیم؛ این زبان در نهادهای معتبر جهان مانند فیسبوک، اینستاگرام، دراپباکس، گوگل و … مورد استفاده قرار میگیرد، زبان برنامه نویسی پایتون در چند نسخه منتشر شده که در این مقاله از پایپلاس (pyplus) به مقایسه پایتون ۲ و ۳ خواهیم پرداخت.
مقایسه پایتون ۲ و ۳
چرا پایتون؟
پایتون بین کسانی که قصد یادگیری زبان برنامه نویسی دارند به دلیل ساده بودن و همچنین نزدیک بودن سینتکس آن به زبان انگلیسی خیلی محبوب و پرطرفدار است.
از دیگر مزایای پایتون میتوان به رایگان، همه کاره و سطح بالا بودن آن، همچنین مدیریت خودکار حافظه اشاره کرد، که در مقاله زبان برنامه نویسی پایتون چیست میتوانید بصورت کامل با آن آشنا شوید.
قبل از بیان مقایسه پایتون ۲ و۳، بهتر است که با این نسخهها آشنا شویم.
پایتون ۲ (python2)
این نسخه از پایتون در سال ۲۰۰۰ میلادی عرضه شد که یکی از مزایای آن آسانسازی فرآیند توسعه کد بود.
در سایت رسمی پایتون عنوان شده که از سال ۲۰۱۴ به بعد از مردم خواسته شده که دیگر از پایتون ۲ استفاده نکرده و به نسخه جدید نقل مکان نمایند.
بر همین اساس پایتون فقط تا اول ژانویه ۲۰۲۰ از پایتون ۲ پشتیبانی کرد و از آن تاریخ به بعد، دیگر شاهد نسخه جدیدی از پایتون ۲ نخواهیم بود و رفع اشکالی هم صورت نخواهد گرفت.
در ضمن آخرین نسخه پایتون ۲، پایتون ۲.۷ میباشد که در سال ۲۰۱۰ منتشر شده است.
اگر شما قصد دارید یک مهندس دواپس (DevOps) شوید، باید هر دو نسخه پایتون ۲ و۳ را یاد بگیرید. (دواپس ترکیبی از دو کلمه توسعه (Development) و عملیات (Operation) است و سبب تعامل بین تیمهای عملیاتی و توسعه محصول میگردد)
پایتون ۳ (python3)
دسامبر ۲۰۰۸ شاهد اولین نسخه از پایتون ۳ بودیم که برای رفع اشکالات پایتون۲ و جلوگیری از نوشته شدن کدهای اضافه و تکراری عرضه شد.
پایتون ۳ از روشهای به روز و جدیدی از جمله هوش مصنوعی، ماشین لرنینگ، داده کاوی … پشتیبانی میکند و همچنین با زبانهای برنامهنویسی دیگر قابل ادغام شدن است.
در حال حاضر (دسامبر ۲۰۲۱) آخرین نسخه پایتون ۳، پایتون ۳.۱۰ میباشد.
مقایسه پایتون ۲ و ۳ و تفاوت آنها
- عملکرد چاپ (print):
در پایتون ۲ استفاده از پرانتز اجباری نبوده و در هر دو حالت با پرانتز و بدون پرانتز، کد به درستی عمل میکند، اما در پایتون ۳، اگر پرانتز را قرار ندهیم با خطا مواجه خواهیم شد.
مقایسه پایتون ۲ و ۳ در چاپ (print)
- تقسیم (division):
در پایتون ۲ نتیجه تقسیم دو عدد صحیح بخش ناپذیر بر هم، یک عدد صحیح است، درحالیکه در پایتون ۳ اگر دو عدد صحیحی که بر هم بخش پذیر نیستند تقسیم کنیم، نتیجه یک عدد اعشاری (float) خواهد بود.
مقایسه عملکرد تقسیم در پایتون ۲ و ۳
- یونیکد (UTF-8):
در ادامه مقایسه پایتون ۲ و۳، به نحوه ذخیره سازی پیشفرض رشتهها در پایتون میرسیم.
در پایتون ۲، از اسکی (Ascii) به عنوان روش رمزگذاری کاراکترها استفاده شده است، اما در پایتون ۳ از یونیکد (UTF-8) استفاده میکند که قابلیتهای مانند نمایش دیگر زبانهای خارجی، شکلکها (ایموجی) و نمادها را برای ما فراهم میسازد.
برای ذخیره کردن رشتهها در پایتون ۲ به صورت یونیکد UTF-8، باید از حرف «u» استفاده کنیم:
print(u’pyplus’)
- range-xrange:
در پایتون ۲ برای تکرار در حلقه for، لیست یا دیکشنریها از تابع xrange استفاده میشود اما در پایتون ۳ از تابع range.
تفاوت در پیمایش حلقهها در پایتون ۲ و ۳
- کتابخانه:
کتابخانههای که در پایتون ۲ ایجاد شدهاند متأسفانه در نسخههای بالاتر پایتون سازگار نیستند، اما در سالهای اخیر با همت توسعهدهندگان پایتون، کتابخانههای فراوانی در پایتون ۳ ایجاده شده که این خلاء تقریباً در حال پر شدن است. - خطاها و استثناها (Exception):
در پایتون ۲، آرگومان استثناها درون نمادها (notations) قرار دارند درحالیکه در پایتون ۳، داخل پرانتز قرار گرفته است.
در مقایسه پایتون ۲ و ۳، کدام بهتر است؟
با توجه به مواردی که در بالا درباره تفاوت و مقایسه پایتون ۲ و ۳ بیان شد، پایتون نسخه ۳ حتماً و قاطعانه پیروز این قیاس خواهد بود.
اگر قصد شروع برنامه نویسی پایتون را دارید حتماً از پایتون ۳ استفاده کنید، در حال حاضر هم که پایتون ۲ پشتیبانی نمیشود، شرکتهای معتبر مانند فیسبوک در حال بهروزرسانی کدهای خود از پایتون ۲ به پایتون ۳ هستند.
و دلیل اینکه برخی شرکتها و افراد هنوز از پایتون ۲ استفاده میکنند عدم سازگاری کتابخانههای پایتون۲ با پایتون ۳ است.
جمعبندی
اگر خواهان یادگیری زبان همه کاره پایتون هستید، بهتر است که با نسخه ۳ پایتون یادگیری خود را آغاز نمایید، که این امر دلایل مختلفی دارد از جمله:
- پشتیبانی بسیار گسترده و منابع و انجمنهای فراوان برای پایتون ۳
- در علمهای نوظهوری مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، مهندسی نرمافزار و … از پایتون ۳ استفاده میشود.
- قابلیت ترکیب شدن با زبانهای برنامه نویسی دیگر
- یادگیری آسانتر پایتون ۳ نسبت به نسخههای قبلی
- عدم پشتیبانی از پایتون ۲
با توجه به مزایایی که ذکر شد و همچنین مطالبی که در مقایسه پایتون ۲ و۳ بیان گردید، بهتر میتوانید درباره نسخه پایتونی که قصد یادگیری آن را دارید تصمیم گیری نمایید.
همچنین اگر قصد یادگیری کامل زبان پایتون را دارید میتوانید از دوره آموزش کامل برنامهنویسی پایتون در پایپلاس (Pyplus) استفاده نمایید.
منابع
دیدگاهتان را بنویسید