آشنایی با اصطلاحات برنامه نویسی
اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید اما دقیقاً نمیدانید باید از کجا شروع کنید، و یا اینکه در ابتدای راه یادگیری برنامهنویسی هستید، قبل از هر چیز بهتر است با مفاهیم و اصطلاحات برنامه نویسی آشنا شوید، چرا که یکی از اصول برنامهنویسی، جستجو کردن در اینترنت یا سوال پرسیدن در انجمنهای مختلف میباشد، و اگر با اصطلاحات برنامه نویسی آشنا نباشید منظور خود را به خوبی نمیتوانید بیان کنید.
در این مقاله از پایپلاس (pyplus) شما را با اصطلاحات مهم برنامه نویسی آشنا خواهیم کرد.
انواع زبانهای برنامه نویسی
انواع زبانهای برنامهنویسی
- زبانهای برنامهنویسی سطح بالا: این زبانها شباهت خیلی زیادی به زبان انسانی (انگلیسی) داشته بهطوری که شخص با نگاه کردن به کدهای این نوع زبانها، متوجه مفهوم آن میشود.
از زبانهای سطح بالا میتوان به پایتون (Python)، سیشارپ (#C)، پیاچپی (PHP)، جاوا (JAVA) و … اشاره کرد. - زبانهای برنامهنویسی سطح پایین: زبان مستقیم حرف زدن با ماشین (سختافزار) زبانهای سطح پایین میباشد که انسان تقریباً متوجه کدهای این دسته از زبانها نمیشود.
زبان برنامهنویسی اسمبلی (Assembly) یکی از نمونه زبانهای سطح پایین است. - زبانهای سطح میانی: کدهای این نوع از زبانها هم برای انسان قابل درک است و هم برای ایجاد ارتباط با ماشین مناسب میباشد.
زبانهای سی (C) و سی پلاس پلاس (++C) از دسته زبانهای سطح میانی به شمار میروند.
یادآوری: اگر قصد یادگیری برنامهنویسی را دارید برای شروع بهتر است از زبانهای سطح بالا شروع کنید، و پیشنهاد ما زبان پایتون است که آموزش تخصصی پایتون را میتوانید در پایپلاس (pyplus) مشاهده نمایید.
مفاهیم و اصطلاحات برنامه نویسی
- الگوریتم: پایه و اساس هر برنامهای، در ابتدا یک یا چند طرح وایده بوده که توسعه پیدا کردهاند؛ این طرحها و ایدهها باید به ترتیب و به شکل منظمی پیادهسازی شوند تا برنامه ما شکل کاملی به خود بگیرد، که به اصطلاح گفته میشود برنامه در قالب الگوریتم توسعه پیدا کرده است، به نوعی میشود گفت که روش اجرای کار یا دستورات الگوریتم نام دارد.
به عنوان مثال الگوریتم محاسبه مساحت مستطیل به این صورت خواهد بود:
۱- شروع
۲- طول مستطیل را دریافت کن و در a قرار بده
۳- عرض مستطیل را دریافت کن و در b قرار بده
4- حاصلضرب a و b را حساب کن و در area قرار بده (area = a*b)
5- area را چاپ کن
۶- پایان - ورودی برنامه (Input): دادههایی بوسیله ابزارهای ورودی مانند صفحه کلید در اختیار برنامه قرار میگیرد.
- خروجی برنامه (Output): نمایش نتایج بدست آمده از محاسبات و دستورالعملهای یک برنامه بر روی صفحه نمایشگر را خروجی برنامه گویند.
- متغیر: برای نگهداری دادهها از خانههای حافظه استفاده میشود که متغیر نام دارند، و انواع مختلفی دارند.
مثلاً متغیرهایی برای نگهداری رشتهها، متغیرهای برای نگهداری اعداد اعشاری و … - دستورات شرطی: توسط این دستورات میتوان برای برنامه شرطهایی گذاشت که اگر آن شرط حاکم بود یک سری دستورات اجرا شوند، در غیر اینصورت دستورات دیگری پیادهسازی گردند.
به عنوان مثال برنامهای داریم برای تشخیص اعداد زوج، دستورات شرطی برای این برنامه به این شکل خواهد بود که اگر باقیمانده تقسیم عدد بر ۲، صفر شد، عدد مورد نظر زوج است.
دستورات شرطی به روایت تصویر
- دستور تکرار یا حلقه (LOOP): اگر بخواهیم برنامه، کاری را به تعداد فراوانی انجام دهد از دستورات تکرار یا حلقه استفاده میکنیم.
برای مثال اگر بخواهیم برنامه ۱۰ بار کلمه «پایپلاس» را برای ما چاپ کند، نیاز نیست که ۱۰ بار دستور چاپ بدهیم؛ فقط کافیست یک بار دستور چاپ را درون دستورات تکرار یا حلقه بکار ببریم که نتیجه آن، ۱۰ بار چاپ «پایپلاس» خواهد بود. - تابع (Function): یکی از مهمترین اصطلاحات برنامه نویسی توابع هستند که شامل قطعههایی از کدهای برنامه میباشند که با فراخوانی آنها، کار خاصی انجام میشود؛ نکتهای که باید یادآوری کرد این است که اگر توابع فراخوانی نشوند هیچ کاری را انجام نخواهند داد.
- آرایه (Array): آرایهها نوعی متغیر هستند که برای نگهداری بیش از یک داده همنوع استفاده میشود.
هر خانه آرایه یک شماره دارد با نام اندیس، و اولین خانه آرایه معمولاً با اندیس صفر شروع میگردد.
آرایهای با ۱۰ خانه
- رشته (String): کاراکترهای پشتسرهم را رشته گویند، مثلاً «pyplus» یک رشته میباشد که از شش کاراکتر تشکیل شده است، همچنین اندیس حرف «p» همانطور که گفتیم از صفر شروع شده و حرف «s» اندیس شماره ۵ را به خود اختصاص داده است.
- صدا کردن (Call): فراخوانی یک تابع برای اجرا شدن را صدا کردن گویند.
- خراب شدن برنامه (Crash): انجام عملیاتی که منجر به بروز خطا و توقف برنامه گردد مانند تقسیم کردن عددی بر صفر.
- اشکال (Bug): به خطاها و اشکالات یک برنامه، باگ گویند، مثلاً وقتی برنامهای جمع دو عدد را درست نشان نمیدهد یک باگ رخ داده است.
- اشکالزدایی (Debug): پید اکردن و رفع مشکلات برنامه را دیباگ کردن گویند.
- ثابتها (Constant): متغیری است که مقدار اختصاص داده شده به آن قابل تغییر نمیباشد.
- نوع (Type): منظور از type، نوع یک مقدار است مثلاً کلمه «پایپلاس» از نوع رشته (string) میباشد.
- IDE: یکی دیگر از اصطلاحات برنامه نویسی، ide یا محیط توسعه مجتمع میباشد که معمولاً از یک ویرایشگر متن، دیباگر، کامپایلر و … تشکیل شده است.
از IDE های معروف میتوان موارد ذیل اشاره نمود:
۱- Android Studio
2- Visual Studio
3- Eclipse
جمعبندی
هر حرفهای مفاهیم و اصطلاحات خاص خودش را دارد از جمله برنامهنویسی، که سرشار از مفاهیم و اصطلاحات است، و برای شروع هر کاری از جمله برنامهنویسی، بهتر است که با اصطلاحات آن حرفه آشنا شویم.
در این مقاله با انواع زبانهای سطح بالا، پایین و میانی برنامهنویسی و اصطلاحات برنامه نویسی از جمله متغیر، تابع، آرایه، باگ، دیباگ، رشته، IDE و … آشنا شدید.
پیشنهادی : زبان برنامه نویسی پایتون چیست؟
منابع
دیدگاهتان را بنویسید